Dobrodošli na zvaničnu prezentaciju Fudbalskog kluba Hajduk iz Kule
9 dec

Ferenc Platko (Ferenc Plattkó)

Svakako najznačajnija ličnost koja je ikada igrala u Kuli, jeste Ferenc Platko. Platko je rođen u Budimpešti 02.12.1898. godine, gde je i odrastao.Svoju karijeru započeo je u Vašašu, otišao je potom u bečki VAC-u, da bi je nastavio u našoj Kuli, u našoj preteči. Platko je u K.A.F.K. došao 1921. godine. U „Hajdukovom roditelju“ proveo je pune dve godine. Bio je istovremeno i golman, kapiten ekipe ali i glavni trener. Pre Ferike, kako su ga Kuljani od milošte zvali, kulski fudbal je bio na amaterskom nivou, operisan od bilo kakve tačktičke postavke.

Platko je Kuljane u suštini naučio kako se takmičarski pristupa najlepšoj i najpopularnijoj igri na svetu. Nakon dve godine rada K.A.F.K. je ostvario i svoj najveći uspeh. Titulu šampiona u subotičkom podsavezu i plasman u tadašnji drugi rang Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Godine 1922. Platko je shvatio da je Kuljane naučio svemu što je bilo potrebno i posejao seme, jednog uspešnog sportskog kolektiva. Nastavio je dalje. Izgradio je ime jednog od najboljih golmana sveta, ikada. Zahvaljujući sjajnom radu u našem klubu, Platko je zaslužio i mesto u mađarskoj, fudbalskoj reprezentaciji.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Ferenc_Plattk%C3%B3

Platko u engleskoj internet enciklopediji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon Kule, Platko se vraća u Budimpeštu i tamo igra za M.T.K. Nakon jednog prijateljskog dvomeča sa Barselonom, Platko je opčinio Katalonce. Uprkos velikoj nadmoći, španska ekipa nije uspela da realizuje svoje prilike upravo zahvaljujući čudesnom golmanu. Tako da su oba susreta završena rezultatom 0:0.

 

Barselona nije pitala za cenu. Platko se ubrzo obreo na Iberijskom poluostrvu. Ubrzo je stekao i prepoznatljiv nadimak. Tako je naš Ferika postao Francisko. Tada već standardni mađarski reprezentativac, u Barseloni je kao golman proveo punih sedam godina (od 1923. do 1930. god.). U tom periodu je bio i standardni prvotimac, nezamenjiv na golu, danas najuspešnijeg i najpopularnijeg kluba na svetu. A od Barselone je planetarni fenomen, načinila upravo Platkova generacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najupečatljivije ime našeg kluba, je zaslužilo i sopstvenu odu. Uprkos sjajnim igračima, svoju odu je zaslužila tek nekolicina fudbalera Barse. Za odu i večito mesto u muzeju slavnih, pored igračkih, neophodni su i neverovatni ljudski kvaliteti. Sjajna požrtvovanost i borba za klub, a ne za novac.

U finalu kupa Kralja, 1928. godine, čuveni španski pesnik Rafael Alberti je bio toliko impresioniran, da je u jednom dahu ispisao „Oda a Platko“.

 

 

No nadie, nadie, nadie.
Camisetas azules y blancas, sobre el aire.
Camisetas reales,
contrarias, contra ti, volando y arrastrándote.
Platko, Platko lejano,
rubio Platko tronchado,
tigre ardiente en la yerba de otro país.
¡ Tú, llave, Platko, tu llave rota,
llave áurea caída ante el pórtico áureo

 

Deo ode – „Plavom medvedu Mađarske“.

 

Prvu titulu šampiona Španije, Barsa je osvojila 1929. godine. A na golu je stajao on. Visok, plav, neustrašiv, snažan – naš Platko. Barsa je tih godina izrasla u istinskog giganta. U Španiji je Platko i okončao svoju sjajnu igračku karijeru. Krajem prošlog veka, novinari i navijači Barse, su Platka uz Zubizaretu proglasili najboljim golmanom svog kluba, ikada.

Nakon igračke karijere, Platko se oprobao u trenerskom poslu. I nije bio ništa manje uspešan. Kopačke je zamenio Barsinom klupom i osvojio titulu šampiona Katalonije 1934. god.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon rada u nekoliko klubova u Španiji i Francuskoj, Platko se vratio u Barselonu. U sezoni 1955/56. ostvario je uspeh kakav do tada nije bio zabeležen. Pobedio je u 10 mečeva Primere, zaredom. Taj rekord nije oboren sve do 2005. godine.

 

Platko na zvaničnom sajtu fk Barselone.

 

http://www.fcbarcelona.com/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/platko.html

 

 

 

Nakon Barse, Platko je trenersku karijeru nastavio u Južnoj Americi.

 

Predvodio je večite argentinske rivale River Platu i Boku Juniors, a potom i čileanskog giganta Kolo – Kolo. Tri puta je osvajao šampionat Čilea, što ga je preporučilo i za selektora te države.

 

U Santjago de Čileu, Platko je i okončao svoj dug i uspešan život 01. 09. 1983. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Platku se u Evropi i svetu mnogo zna. Iako je branio davno, pre Drugog svetskog rata, ostao je upamćen kao jedno od najznačajnijih fudbalskih imena svog vremena. On ima svoje ulice, trgove, spomen – ploče u Budimpešti, Beču, Barseloni, Santjago de Čileu. O njemu se i danas piše u Rusiji, Francuskoj, Argentini, Britaniji.

 

Prestižni britanski list Indipendent o bivšem golmanu Hajdukove preteče.

 

http://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/dream-teams-barcelona-1665066.html?action=Gallery

 

 

 

Nažalost, u Srbiji, pa čak i samoj Kuli se o ovom velikanu malo zna i malo piše. Ovo je samo jedan pokušaj da ga otrgnemo od srpskog zaborava i zahvalimo se jednom takvom fudbalskom geniju što je od Kule načinio jednu uspešnu i eto, u svetskoj fudbalskoj istoriji, njemu zahvaljujući, ubeleženu lokaciju.

 

Predrag Rajić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niko ne zaboravlja Platka, niko!

Ni kiša, ni more, ni vetar,

Tog plamtećeg tigra u travi

(izabrani deo ode)

 

 

Komentari su zatvoreni.