Preteča kluba

Коментари су искључени на Preteča kluba
storijat priredio
Predrag  Rajić
 
———————————————————————————————-

 

 

Kulski fudbalski klub Hajduk se pod imenom “Hajduk” pojavljuje prvi put 1925. godine, ali najstariji registrovani fudbalski klub u Kuli bio je „KAFK“ – Kulski atletski fudbalski klub, osnovan davne 1912. godine, dok je svoj prvi nastup na fudbalskim terenima zabeležio 1913. godine, čemu se neretko pružalo više prostora, nego li samoj godini formalnog osnivanja. K.A.F.K. (K.A.F.C.) su osnovali kulski Nemci, koji su dugi niz godina činili relativnu većinu stanovništva u ovom delu Bačke. Inače Nemci su ovaj grad u svojim dokumentima nazivali Wolfsburg (Vučja tvrđava).

 


S obzirom na činjenicu da je “Hajduk” nastao iz KAFK-a, kao jedna vrsta njegove frakcije, kao i da se sam KAFK neposredno po izdvajanju Hajduka ugasio,  naš klub jeste legitimni naslednik KAFK-a i ima puno pravo na ozvaničenje kontinuiteta postojanja od 1912. godine. Do ovog ozvaničenja napokon je došlo 2011. godine, kada je simbolično označena 1912. godina i na grbu kluba.

 

 


Prvu fudbalsku loptu u ovaj grad doneli su Andraš Futo i Veljko Jerkov Ljubiša, loptu su kupili u Budimpešti za dve tadašnje krune.