Rezime sezone

Коментари су искључени на Rezime sezone

Beli su okončali svoju najuspešniju sezonu od poslednjeg izlaska u Evropu 2007. godine. U rezimeu sezone, potrudili smo se da navedemo sve klupske uspehe. Autor: Predrag Rajić, šef PR službe.

Prošla je 21 godina od kako je Hajduk zakoračio u fudbalsku elitu Srbije. Kuljani, od kako su se priključili karavanu najboljih, isti nisu napuštali i ponosno se pripremaju za 22. rođendan u Super ligi.

Posle toliko godina Kula je ponovo postala neosvojiva tvrđava za rivale. Na svom stadionu, Hajduk nije poražen od oktobra meseca prošle godine.

Potezi predsednika kluba Zorana Osmajića kada je stručni, ali i igrački kadar u pitanju, ispostavili su se kao pun pogodak. Hajduk je prolećni deo prvenstva završio na četvrtoj poziciji, uz krajnje impresivnu gol – razliku. Ova sezona je tek treća u poslednje dve decenije, koju su Hajduci završili sa pozitivnim kontom, na svom gol – saldu.

Napadački fudbal u potpunosti je došao do izražaja, tako da su protivničke ekipe neretko stupale u bunker odbranu, na gostovanju belima, samo sa jednom namerom – da što skuplje prodaju svoju kožu.

Takav sistem, svakako nije moguće uspostaviti bez izvanrednih napadača. Lazar Veselinović, najbolji strelac Hajduka i član idealne jedanaestorke Super lige, upisao se u listu strelaca 17 puta. Međutim, kapiten Hajduka je plenio i sjajnim asistencijama, požrtvovanošću, konstantnim vraćanjem u odbranu i efektivnom rešavanju defanzivnih zadataka. Lazar je tako i zaslužio čak dve titule u Sportskom žurnalu. Ubedljivo je prvi na listi igrača koji su najviše puta bili najbolji akteri utakmice (11), dok je i najbolje ocenjeni fudbaler Super lige.

Tik iza njega, na listi najbolje ocenjenih je Nenad Adamović. Eksplozivno krilo Hajduka, u potpunosti je opravdalo očekivanja predsednika Osmajića i naročito u prolećnom delu prvenstva beležilo sjajne igre. Adamović se istakao velikim brojem asistencija (11), ali i pogodaka (8), čime je dokazao zbog čega je pre nekoliko godina bio uvršten u omladinsku reprezentaciju Evrope, na prijateljskom meču protiv rivala iz Afrike.

Ipak, ni odbrana nije mnogo zaostajala za kolegama iz napada. Pojačana iskusnim Ninom Pekarićem zadnja linija kulskog tima je delovala granitno. U Kuli su ovog proleća gol uspele da postignu samo dve ekipe, a ukupna serija bez kapitulacije, znala je da teče i 450 minuta. Bekovske pozicije Hajduka, delovale su u skladu sa modernim stremljenjima u fudbalu. Srčani Miloš Cvetković uspešno se uključivao u napade svog tima, ali i osujećivao protivničke atake. Veliki borac u redovima belih, tako je izrastao u pouzdanog beka, na kog se Hajduk može osloniti, čak i na sredini terena, kada je to neophodno.

Nadaleko čuvena golmanska škola Hajduka, nastavila je nesmanjenim tempom. Nikola Perić, standardni golman mlade reprezentacije Srbije, vezao je 560 minuta bez primljenog gola, niz koji ove sezone nije prekinut, tako da će čuvar Hajdukove mreže pokušati da se domogne i prvog mesta na večitoj listi naredne sezone. Konkurenciju mu čini Nemanja Latinović (19), koji je upisao i prvi nastup na jednoj zvaničnoj utakmici, kada je ostavio snažan utisak.

Odlična poseta na tribinama iz prošle sezone, nastavljena je i ove. Potez uprave da ulaz na stadion bude besplatan na svim mečevima, osim kada gostuje beogradski dvojac, dao je rezultate. Prosečno je utakmice Hajduka gledalo 1.700 ljudi, s tim što bi cifra bila i veća, da nije bilo zabrane nadležnih organa izrečene Crvenoj Zvezdi, pa je taj meč igran bez prisustva publike.

Nema sumnje da će Hajduk ukoliko i letnji prelazni rok završi podjednako uspešno, kao prethodni zimski, bitni jedan od glavnih takmaca kada su mesta pri vrhu tabele u pitanju, naredne sezone. Svojom ofanzivnom postavkom i velikim brojem golova na svakom meču, četa Milana Milanovića, predstavlja i pravo osveženje kada je domaći klupski fudbal u pitanju, ali i putokaz drugim ekipama, kako igra na gol više, a ne na gol manje, itekako daje rezultate.